Bugun...


Adnan Güllü

facebook-paylas
ELBİSTAN’A ÖZGÜ YEMEKLER
Tarih: 21-06-2019 22:10:00 Güncelleme: 21-06-2019 22:10:00


Beslenme biçimleri, içinde bulunulan kültürel- coğrafi- ekolojik- ekonomik yapıya ve tarihsel sürece göre şekillenmektedir. Türk mutfağı denildiğinde Türkiye'de yaşayan insanların beslenmesini sağlayan yiyecekler- içecekler, bunların hazırlanması, pişirilmesi, korunması; bu işlemler için gerekli araç-gereç ve teknikler ile yemek yeme adabı ve mutfak çevresinde gelişen tüm uygulamalar ve inanışlar anlaşılmalıdır. Türk mutfağındaki çeşit zenginliği birçok etkene bağlıdır.

Kısa bir ifadeyle Orta Asya ve Anadolu topraklarının sunduğu ürünlerdeki çeşitlilik, uzun bir tarihsel süreç boyunca birbirinden farklı birçok kültürle yaşanan etkileşim, Selçuklu ve Osmanlı gibi imparatorlukların saraylarında gelişen yeni tatlar, mutfak kültürümüzün yeni yapısını kazanmasında rol oynamıştır.

Genel olarak tahıl, çeşitli sebze ve bir miktar etle sulu olarak hazırlanan yemek türleri, çorbalar, zeytinyağlılar ve hamur işleri ve kendiliğinden yetişen otlarla hazırlanan yemeklerden oluşan Türk Mutfağı; pekmez, yoğurt, bulgur vb. gibi kendine özgü sağlıklı yiyecek türlerini de ortaya çıkarmıştır.

Yöreden yöreye farklılaşan lezzetleri barındıran yeme-içme biçimleri, özel gün, kutlama ve törenlerde ayrı bir anlam hatta kutsallık taşır.

Elbistan’da Anadolu coğrafyasının parçası olduğuna göre, bu yörenin de kendine has kültürel yemek çeşitleri oldukça boldur. Elbistan Tarihin zenginliği yemek çeşitlerine de yansımıştır.

Malhıda Çorbası, Tahalak Köfte, Daşkebabı, Eşgili Köfte, Lousa Çorbası, Gavurma(Sızgıt), Düğürcük Çorbası, Bazlama, Musakka Sulusu, Pendir Helvası, İçli Köfte, Cıvıklama, Gıldüğürcük Gıyması, Gıllıgıyma, Çiğ Köfte, Mercimek Pilavı, Ispanak Böreği, Bad Çöreği, Sirken Böreği, Keşgek, Mürtlek Aşı, Yemlik Aşı, (Boranı), Kenger Pilavı, Erişte Çorbası, Yemlik Pilavı, Çiriş Aşı (Boranı), Çiriş Böreği, Pendirli Çörek, Tahinli Çörek Kömbe, Çaldırma Ekmek, İrişgit, Çağla Sulusu, Soğukluk (Semiz Otu) Sulusu, Munbar Dolması, Albıstan (Elbistan) Tava, Nahana (Lahana) Sarması, Lalek (Leylek)Kıyması, Pisiomacı, Tarhana Şorası (Çorbası), Gendime Şorası (Çorbası), Un Gavurma Çorbası, Meyhane Pilavı, Gıvrım Tatlısı, Gaygana Löhmecini (Lahmacunu), Patata (Patates) Gavurması, Patata (Patates) Sulusu, Yımırta Zalatası (Yumurta Salatası), Közleme ve Etli Közleme, Gavga, Hedik, Erişte Pilavı, Mıhlama, Çiğ Kıyma, Mercimek Kıyma, İrmik Tatlısı, Hatize, Sütlaç, Gırma Gavurması, Hahırdak, Gatmer, Sirkeli Hıyar Zalatası (Salatası), Mantı, Su Böreği, Lepe (Lohusa annelere yapılan bol tereyağlı pirinç pilavı ), Çoban Aşı, Hedik, Kadmer, Bilik, Toga Şorası, Cıvıklama Çorbası, Tavuklu Pilo (Tavuklu Pilav), Mamırsa.

Ben bu kadar bulabildim siz okurların yardımıyla artırabiliriz, desteğinizi bekliyorum…

Adnan GÜLLÜ Tarih Araştırmacısı Eğitimci-Yazar



Bu yazı 3541 defa okunmuştur.

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
HABER ARŞİVİ
HAVA DURUMU
GAZETEMİZ

Web sitemize nasıl ulaştınız?


NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI