Bugun...


Adnan Güllü

facebook-paylas
ATATÜRK’ÜN YAŞAMINDAKİ SIRLAR (1)
Tarih: 28-08-2018 22:26:00 Güncelleme: 28-08-2018 22:26:00


Atatürk’ün hayatında öyle olaylar var ki, insanı hayretler içinde bırakıyor nedenini bilmediğimiz bu olaylara tesadüf deyip geçiyoruz. Yaşamında tesadüf deyip geçemediğimiz çok enteresan olayları vardır. Bunlar yanyana getirildiğinde, Atatürk’ün bilinen üstün yanı sıra, bilinmeyen gizemli diyebileceğimiz boyutlar ortaya çıkmakta, bu boyutları oluşturan kavramları bir araya getirdiğimiz de transrasyonel düşüncelerle açıklanabilecek olaylar dizisi oluşmakta. Bende bunları derleyerek okuyucunun yorumuna bırakıyorum.

1907’ DEKİ HARİTA

Atatürk, kurtuluş savaşından çok önce, ittihatçıların Trakya’da 1907 ‘de yaptıkları bir toplantı sırasında bir Türkiye haritası çizmişti. Orada bulunanların anlattıklarına göre bu haritanın o günkü Osmanlı Devletinin sınırları ile hiçbir ilgisi yoktu. O zaman  bir anlam verilmeyen bu harita,gelecekte gene Atatürk’ün kuracağı Türkiye Cumhuriyeti’nin haritası olacaktı.

Harita da bugünkü sınırlarımıza uymayan bir tek fark vardı: Atatürk,bizden ayrılmasına gönlünün bir türlü razı olmadığı Kerkük’ü de Türkiye topraklarına katmıştı. Yıllar sonra uzun ve çok zor mücadele sonunda gelinecek olan bu noktayı Atatürk o zamanlar nasıl tasarlamıştı.

15 YIL HÜKÜM SÜRECEKSİN

Yıl 1912... İtalyanların, Osmanlı İmparatorluğuna savaş açarak işgal ettiği Trablusgrap’ı(bugünkü Libya)  savunmak için cepheye giden gönüllü genç subayların arasında olan Mustafa Kemal, Derne komutanı olarak savaşmaktadır. Bir gün yakın arkadaşı olan şark komutanı Binbaşı Fuat’la (Fuat Bulca Türk Hava Kurumunun ilk genel başkanı ) tebdil kıyafet giyinir ve Derne ‘den Bingazi’ ye  geçmek için yola çıkarlar şehrin girişindeki bir çadırın önündeki kalabalık ilgilerini çeker, merak edip yaklaşırlar Cebub’dan gelen çok ünlü bir bedevi falcı, yerdeki kilime bağdaş kurmuş, el falı bakmaktadır... Mustafa Kemal, bir süre falcıyı seyreder sonrada gülümseyerek yürür.  Ancak fal baktırmak isteyen Fuat Bey, fala inanmadığını söyleyen Mustafa Kemal‘i ikna eder.

Mustafa Kemal, Bedevi falcının yanına çömelir ve küçük çocuğun uzattığı küpün içine para atar. Bedevi falcı, Mustafa Kemal ‘e sağ elini uzatmasını söyler, avuncunun içine uzun uzun bakar ve konuşmaz. Yanındaki bir çömlek içindeki kırmızı boyaya bir tavus tüyü batırır, avuncundaki çizgiler üzerinde usul usul gezdirirken, Mustafa Kemal’in gözlerinin içine bakar... Sonrada avuncundaki bir çizgiyi dikkatlice ölçer ve yüzüne tekrar şaşkın ve inanmaz bakıp “ve minel garabi “ diyerek ayağa fırlar. Mustafa Kemal ve Fuat Bey’ de ayağa kalkar, Bedevi falcı Mustafa Kemal’in iki kolunu sıkı sıkıya kavrayarak “ve minel garabi ve minel garabi” diye bağırmaya devam eder. Bu durumdan sıkılan Mustafa Kemal falcının elinden kurtulup gitmek ister, ama falcı onu bırakmaz... “Dur gitme .. Konuşacaklarımı dinle! Maşallah, maşallah sen büyük hükümdar olacaksın devletin başına geçeceksin” Mustafa Kemal falcının bu sözlerine güler ve tekrar gitmek için davranır. Bedevi falcı engelleyip Mustafa Kemal’in sağ elini alıp tekrar bakar “... 15 yıl hükümdar kalacaksın.” Mustafa Kemal güler ve elini çekerek yürür. Bu kez arkadaşı Fuat Bey engeller ve falcıya heyecanla döner “ Eee... Sonrası ne olacak? Anlat !” falcı, gökyüzüne doğru bakarak ellerini açar ve “Allah! “ diye bağırır.      “ O çok büyük hükümdar, çok büyük, ne bir eksik ne bir fazla... Daha fazlasını sorma, söyleyemem “ Bedevi falcı bunları söyleyip çadırına girer ve kapısındaki kilimi indirip... Başka kimsenin falına bakmaz.

Falcıdan etkilenen Mustafa Kemal ve Fuat Bey, birbirlerinin yüzüne bakarlar acaba falcının kehaneti doğru çıkacak mıdır? Hanedanın hükmettiği bir Osmanlı zabiti olan halk çocuğu Mustafa Kemal nasıl hükümdar olacaktır?

Bu olaydan tam 26 yıl sonra 1938 yazı hastalığı ilerleyen Atatürk, Dolma bahçe sarayı balkonun da yanında, Bingazi’deki bedevi falcıyla birlikte fal baktırdığı Fuat Bulca, eski yaveri Cevad Abbas ve genel sekreteri Hasan Rıza, bulunmakta idiler. Atatürk, Fuat Bulca’ ya eğilip fısıldar: “Bingazi’ deki falcıyı hatırladın mı? Bana 15 yıl hükümdarlık yapacaksın demişti... “ A, evet paşam, hatırladım... Sahi öyle demişti ...” Atatürk içini çekerek, Fuat Bulca ile endişesini paylaşır: “ İşte 15 inci yıl Fuat... Vadem doldu “ Bu sırrı kimse ile paylaşma... Aramızda kalsın... Bu fala göre, benim son senem olmakta. Bilirsin ben fallara inanmam.”

(Devam Edecek)

Adnan GÜLLÜ Eğitimci-Yazar ve Tarih Araştırmacısı           

Faydalanılan Kaynaklar. Tarih ve Kültür Dergisi. Fenomen Ansiklopedisi. Bilinmeyen Gizler Ansiklopedisi.



Bu yazı 2420 defa okunmuştur.

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
HABER ARŞİVİ
HAVA DURUMU
GAZETEMİZ

Web sitemize nasıl ulaştınız?


NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI