Bugun...


Adnan Güllü

facebook-paylas
ATATÜRK ÇİÇEĞİNİN HİKÂYESİ
Tarih: 11-09-2019 00:00:00 Güncelleme: 11-09-2019 00:00:00


Atatürk Çiçeği  (Latince adı “euphorbia pulcherrima”) Hikâyesi; “28 Temmuz 1933 gününün Cumhuriyet gazetesinden bir haber. Hani bir çiçek alıyoruz, kırmızı renkte, hediye götürüyoruz ve adına da ‘ATATÜRK Çiçeği’ diyoruz.

O ATATÜRK çiçeğinin adını biz koyduk zannediyorduk ama bakın gazeteyi aynen okuyorum.

Gazete haberi şu: “Chicago özel, geçenlerde Wanderbit Üniversitesi profesörlerinden Doktor Kirk Landın laboratuarlarında muhtelif ameliyeler neticesinde kırmızı renkte yeni bir çiçek elde edilmiştir. Profesör bu yeni çiçeğe isim ararken yanında duran ama Tarsus Kolejinde ATATÜRK’le tanışmış, ondaki tabiat bilgi ve ilgisine hayran olan bir diğer profesör bu çiçeğe ATATÜRK isminin verilmesini önermiştir. Ve bu öneri dünya nebatat dairesine iletilmiş ve ATATÜRK’ün yaptığı çalışmaların anlatıldığı toplantıda oy birliğiyle kabul edilmiştir.”

Yani dünyadaki her ülkede bu çiçek Gazi ATATÜRK adıyla üretiliyor ve satılıyor. Peki, başka bir lider var mı diye araştırdım bir çiçeğe adını veren, başka hiçbir lider yok.

Diyor ki;

“Mustafa Kemal “Çevre hareketi dışında eğer lider olacaksanız eğer lider olmaya kalkıştıysanız ki içinizde öğrenci arkadaşlar var, mutlaka sınıf başkanları vardır, eğer sınıf başkanı olacaksan bu bir liderliktir… Sınırın nedir?

Sınıftır sınıfın içerisindeki tek bir tebeşir tanesi tek bir sıra tek arkadaşının problemiyle ilgilenemeyeceksen o liderliği kabul etmeyeceksin.”

Dünya tarihi bir sıfatı sadece Mustafa Kemal’e vermiştir.

Başka dünyada hiçbir liderin alamadığı bir sıfattır bu hangi sıfat mı?

Ne dersiniz?

Evet Başöğretmen diyen var aranızda, hoşgörülü evet biliyorum hepsi gönlünüzden geçen sıfatları ATATÜRK’ün ama soruyorum sizlere bir insan doğumundan ölümüne kadar ya bir askerdir, ya bir devlet adamıdır, ya çevrecidir, ya tiyatrocudur, ya sanatçıdır, ya arkeologdur, bir şeydir.

Ama bunların hepsi birden olabilen dünyadaki tek lider Mustafa Kemal ATATÜRK olduğu için dünya tarihinde “Kültür Antropoloğu” sıfatı verilebilen tek lider Mustafa Kemal ATATÜRK olmuştur.

Adnan GÜLLÜ Tarih Araştırmacısı & Eğitimci-Yazar

Not: Bu yazı “Bütün Dünya” adlı dergisinden alıntıdır.

 



Bu yazı 4188 defa okunmuştur.

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
HABER ARŞİVİ
HAVA DURUMU
GAZETEMİZ

Web sitemize nasıl ulaştınız?


NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI