Bugun...


Ecz. Serkan Gül

facebook-paylas
İLACI ZEHİRE DÖNÜŞTÜRMEYİN! Yanlış İlaç Kullanımları!
Tarih: 15-12-2020 22:03:00 Güncelleme: 15-12-2020 22:03:00


Son zamanlarda özellikle internetten ve eczane dışındaki birçok yerden ilaç satışları yapıldığını görmekteyiz. Bu yazımda sizlere ilaçların doktor ve eczacı kontrolü dışında temin edilmesinin ne gibi sonuçları olabileceğini anlatacağım.

Çağımızın getirdiği en önemli kolaylıklardan biriside birçok ürüne çok kolay şekilde ulaşabilme rahatlığını bize sunmasıdır. Yaşam standartlarımızın gelişmesi açısından çok önemli bir gelişim olan bu tüketim kolaylığı, bazen sağlığımız için kullandığımız ürünlerin yanlış kullanımı neticesinde çok ciddi sorunları da beraberinde getiriyor.

Son yıllarda özellikle vitamin gruplarının, bitkisel diye satılan ilaç gruplarının marketlerde, aktarlarda, internette birçok sitede satışı yapılıyor. Farmasötik formu olan her ürün ilaçtır ve eczacı ya da doktor kontrolünde alınıp kullanılması gerekir. Aksi takdirde faydalı diye aldığınız birçok ürün size çok büyük zararlar verebilir. Birkaç spesifik örnekle bunu pekiştirmek isterim.

Örneğin; Bir dönem çok yaygın olarak kullanılan PANAX GİNSENG adlı bitkisel ilaç bilinçsiz kullanım nedeniyle kalp krizi dâhil birçok kardiyovasküler soruna yol açabilen bir üründür.  Tıbbi olarak uyarmak gerekirse; antidiyabetik ilaçlar, insülin, fenelzin ve tranilsipromin gibi MAO inhibitörleri, furosemid benzeri diüretikler, nifedipin, varfarin gibi antikoagülanlar, antiplateletler, nonsteroidal antiinflamatuarlar ile etkileşir. Şimdi bu ilacı eczane dışında herhangi bir yerden aldığınızda size bu uyarıları yapabilecek kimse yoktur ve etkileştiği bu ilaçlar ile birlikte kullanımı sonucu ciddi geri dönülemez yan etkilerle karşılaşırsınız.

Örneğin ADAÇAYI bitkisi; bu bitki birçok olumlu etkileri nedeniyle çok uzun yıllardır insanların kullandığı bir üründür. Hangi hallerde kullanılacağını bir eczacıya danışıp kullanmalısınız. Yüksek doz kullanımı, taşikardi, epilepsi krizlerine, vertigo ve ısı artışına neden olur. Hamilelikte kesinlikle kullanılmaması gerekir. Çok masum gibi görünen bir bitki olmasına rağmen nelere yol açabileceğini size ancak bir sağlık profesyoneli söyleyebilir, rastgele bir yerden temin edip kullanmak ciddi sakıncalar doğurur.

Örneğin; internette veya televizyonda tanıtılan zayıflama ürünlerini kilo vermek amacıyla alıp kullanan veya kullanmak isteyenler oluyor. Bu ürünlerin neredeyse tamamı sahte ürünlerdir. Daha öncede birçok kez TİTCK veya TEB ‘in yaptırdığı analizlerde bazı ürünlerin içeriklerinde “Sibutramin” ilaç etken maddesi bulunduğu gözlemlendi. Bu madde kalp krizlerine sebebiyet verebilen bir etken madde. Yanlış kullanımlarda ölüme sebebiyet verebilmektedir, maalesef ki daha önce medyaya da birçok kez zayıflama ilacı kullandığı için vefat eden hastaların haberleri yansıdı.

Örneğin multivitaminler; o kadar yaygın ve bilinçsiz kullanılıyor ki hayret etmemek elde değil. Herhangi bir market rafından dahi kolayca alıp kullanılabilir seviyeye gelmesi halk sağlığı açısından ciddi riskler barındırıyor. Bu ürünlerin bazılarının içinde bulunabilen A, D, E, K vitaminleri vücutta depolanabilen vitaminlerdir ve fazla alınması durumunda yağ içerisinde muhafaza edilerek depolanırlar. D vitamini fazlalığı vücuttaki kalsiyum miktarını gereğinden fazla arttırabilir Buda böbrek ve kalp sorunlarının ortaya çıkmasına neden olur. K vitamin fazlalığı kan pıhtılaşma sorunlarına yol açar ve inme, felç dâhil birçok ölümcül yan etki oluşturabilir.

Bunlar gibi daha birçok örneği burada sıralamam mümkün. İlerleyen haftalardaki yazılarımda bu tür yanlış kullanılan ürünleri anlatarak İlaç ve benzeri ürünleri nasıl yanlış ve bilinçsiz tüketildiğini size anlatmaya devam edeceğim.

Yani sonuç olarak doğru kullanıldığında çok yararlı olabilen birçok ürün ve gıda takviyesi, eczacı ve doktor kontrolü olmadan fazla veya yanlış kullanımları nedeniyle sizlere ciddi sağlık sorunları doğurur. İlaçları eczane dışında başka herhangi bir yerden temin etmeyiniz veya herhangi birinin tavsiyesi ile ilaç kullanmayınız. Sağlığınıza önem veriniz ve uyarılarımızı dikkate alınız. Sağlığınız bizim için önemlidir. Sağlıklı günler dilerim.

Serkan GÜL Kahramanmaraş Eczacılar Odası Elbistan Hakan Coşkun Oda Temsilcisi



Bu yazı 1370 defa okunmuştur.

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
HABER ARŞİVİ
HAVA DURUMU
GAZETEMİZ

Web sitemize nasıl ulaştınız?


NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI