Bugun...


Ecz. Serkan Gül

facebook-paylas
SALGIN SÜRECİNİN DİLİ!
Tarih: 24-11-2020 12:15:00 Güncelleme: 24-11-2020 12:15:00


Pandemi süreci oldukça hızlı bir şekilde devam ediyor. Maalesef daha önceki yazılarımda da öngördüğüm üzere ciddi bir artış var.

Artık hasta sayıları 5 binli rakamları gördü. Sağlık bakanlığının hasta sayısından kastı, test yapılan ve tüm pozitif çıkan vatandaşımızın sayısı değil. Hasta sayısı olarak o günkü hastaneye yatırılarak tedavi altına alınan kişi sayısı veriliyor. Yani pozitifsiniz ama evde kalabilecek kadar iyiyseniz sizi verilere dâhil etmiyorlar. Veriye dâhil olanlar, hastalığı çok ilerlemiş ve tıbbi müdahale zorunluluğu nedeniyle hastanede tedavi alan hastalar.

Hasta sayısından tahminle günlük vaka sayımız ortalama 40-50 bin civarında olduğu söylenebilir, yani oldukça yüksek bir sayı!

Elbistan’da geçen hafta içerisinde 3 günde 8 vatandaşımızı kaybettiğimiz basına yansıdı. Bu sayı dikkatimizi çok daha fazla arttırmamız gerektiğinin acı bir işareti. Maalesef ateş düştüğü yeri yakıyor, kaybettiğini tüm vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet yakınlarına sabır ve başsağlığı diliyorum.

Ailemizden birini bu hastalığa kurban vermemek için tedbirleri çok daha yüksek seviyeye çıkarmamız şart. Bu bağlamda geçen hafta bir dizi önlemler uygulamaya alındı ve hafta sonları akşam saat 8 den sabah saat 10 a kadar sokağa çıkma yasağı getirildi bunun yanında 65 yaş üstü büyüklerimiz 10-13 saatleri arasında , 20 yaş altı gençler ve çocuklar için ise saat 13-16 arasında sokağa çıkabilecekleri bunların harici saatlerde ise sokağa çıkamayacakları açıklandı.

Her ne kadar biz sağlık çalışanları tarafından bu yasaklar yeterli bulunmasa da önlemlere harfiyen uymamız hastalık sürecini atlatmak açısından çok önemli!

Aslında yapılması gereken en az 3 hafta süre ile tüm ülkede bir kapanma uygulamasıdır. Tabii bunun kararını verecek yetkililerdir ama biz halk sağlığı açısından değerlendirdiğimiz için durumun ancak bu şekilde kontrol altına alınabileceğini düşünüyoruz.

Hepimizin bu süreçte üzerine düşen görevleri eksiksiz yapması ile ancak bu lanet hastalıktan kurtulabiliriz. Alınan önlemlere uyup size sağlık profesyonellerinin söylediği uyarılara kulak kabartıp dinlemeniz çok önemli! Olabildiğince maske, mesafe ve hijyen kurallarına uyalım ki acı sonuçlar ne bizi ne de ailemizden birini bulmasın.

Tabi bu pandemi süreci bizleri ekonomik yönden de çok etkiledi, birçok işyeri kapandı ve insanlar işsiz kaldı. Zaten zor bir süreçten geçen ülke ekonomimiz daha da sıkıntılı bir duruma geldi. Ülkeler için kendi kendine yetebilir olmak bu süreçte ne kadar önemli olduğu anlaşıldı. Bizim gibi bir tarım ülkesinin bu ekonomik zorluk sürecini daha kolay atlatmasını beklerdik ve vatandaşlarımızın ucuz gıdaya daha kolay ulaşması gerekirdi, umarım ki önümüzdeki zamanlarda bu konuda daha kapsamlı adımlar atılır ve hem istihdam açısından hem de ülkemize katma değer sağlanması açısından daha iyi noktalara geliriz.

Bu sürecin bize gösterdiği bir başka taraf ise sağlık ürünlerinin yani aşı ve ilaçların üretiminin önemi! Almanya da yaşayan iki Türk hekimimizin kurduğu Biontech firması yüzde 95 başarı ile aşıyı bulduklarını açıkladılar ve şuan Amerikan bir İlaç firması ile ortaklaşa tüm dünyaya satışına başlayacaklar! Keşke bu iki hekimimize yeterli imkânlar sağlansaydı ve ülkemizde bu aşıyı geliştirip dünyaya pazarlasaydık. Bu aşı sayesinde Biontech firmasının ekonomik büyüklüğü yaklaşık 750 milyar dolar gibi bir değere ulaşacağı öngörülüyor eğer bu firma ülkemizde olsaydı bu rakam ile dış borcumuzun tamamını ödeyip kara bile geçerdik!

Düşünün ki bizim üniversitelerimizde yetişmiş böylesi büyük tıp insanlarını yabancı ülkelere kaptırmasak ve bu insanlara yatırım yapsak neler olur? Bu noktada ülkemizin yetişmiş beyinlerini kaptırmamak için ne gerekiyorsa yapması geleceğimiz açısından çok önemlidir. Biontech kurucuları Prof. Dr. Uğur Şahin ve Prof. Dr. Özlem Türeci bizler için gurur kaynağı oldular, her ikisini de tebrik ediyorum. Hepinize sağlıklı günler dilerim.

Ecz. Serkan GÜL - Kahramanmaraş Eczacılar Odası Elbistan Temsilcisi



Bu yazı 1277 defa okunmuştur.

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
HABER ARŞİVİ
HAVA DURUMU
GAZETEMİZ

Web sitemize nasıl ulaştınız?


NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI