Bugun...


Ecz. Serkan Gül

facebook-paylas
NEREDEN GELDİK? NEREYE GİDİYORUZ?
Tarih: 28-09-2021 21:52:00 Güncelleme: 28-09-2021 21:52:00


NEREDEN GELDİK? NEREYE GİDİYORUZ?

Zaman öyle bir olgudur ki geçmişe şöyle bir baktığımızda bugünün şifrelerinin çok önceden görmenizi sağlar. Tarihten ders alıp geleceği çizenler başarılı olurken diğerlerinin çoğunlukla üzerleri çizilmiştir. Bunun yanında geçmiş ile övünüp güncel değerleri hiçe sayıyorsak yine kaybetmeye mahkûm oluyoruz.

Osmanlı imparatorluğunun yükseliş dönemi ile gururlanırken, aynı imparatorluğun yanlış yönetilmesi nedeniyle yıkılması sonucu küllerinden doğan Türkiye cumhuriyetinin bizi esaretten kurtaran, orta Anadolu’da küçücük bir sömürge devlet haline gelmesine engel olup, modern muhasır bir medeniyet haline gelmesini sağlayanları bile beğenmeyecek kafada insanlar var bu ülkede ama yapılması gereken geçmişe yaşamak yerine o dönemdeki büyük işler başaranların bunu nasıl yaptığını anlamaktır.

Fatih sultan Mehmet neler yapmıştır desek sadece İstanbul’un fethinden bahseder ama onun yenilikçi ve çağının ilerisindeki fikirleri sayesinde bu kadar büyük bir insan olduğunu bilmez. Tam bir bilim aşığıdır, 7 dil bilirdi, kütüphanesinde Aristoteles başta olmak üzere birçok felsefecinin kitapları bulunurdu ve bolca okurdu, bağnaz değildi yenilikçiydi!

Mustafa Kemal Atatürk İngilizce, Almanca, Farsça, Fransızca gibi birçok dili bilirdi, okuduğu kitapların sayısı sayılamayacak kadar çok fazladır, birçok kitap yazmıştır, sanata, bilime verdiği değer çağının çok çok ilerisindedir!

Hasan Ali Yücel’i bilir misiniz mesela? Türkiye Cumhuriyet’inin ilk milli eğitim bakanıdır ve sözde değil özde millidir! Köy enstitüsü fikrinin ortaya çıkmasını sağlayan ve projeyi yöneten kişidir. Bu proje dünyanın en ilerici fikirlerinden birisidir, köylerin gelişmesi, üretimin artması, eğitilmiş ilerici insanlar yetiştirilmesine çok katkısı olmuştur. Ne yazık ki Köy enstitülerinin 1954 yılında kapatılması ise bu ülkeye yapılmış en büyük kötülüklerden birisidir.

Esas olarak bu verdiğin örneklerden başka da tarihimizde birçok değerli devlet adamı vardır, hepsinin ortak özelliklerine bakarsanız bilime değer veren, ilerici, kendilerini her yönden geliştirmek için çok okuyan, insanlara değer verip onları ayrıştırmayan, bağnaz düşüncelere saplanmamış, modern fikirlere açık olan, ülkesinin geleceği için kendilerini feda etmiş ve çok özveride bulunmuş insanlardır.

Gelecekte var olmak istiyorsak, ülkemizin ekonomik, sosyal, kültürel ve bilimsel anlamda ileriye bakan insanlara ihtiyacı var. Bunu da ancak modern eğitim sistemi sayesinde yakalayabiliriz. Her kurumda liyakat sahibi bürokratlar olmak zorundadır, eğitimde, sağlıkta fırsat eşitliğini yerleştirmek zorundayız.

Sonuç itibari ile herkes işini en iyi şekilde yapmalı ki geleceğe olumlu bakabilelim.

Biran önce bu sorunların giderilip geçmişten aldığı güçle ileride daha kuvvetli, daha ilerici, bilime daha çok yatırım yapan lider bir ülke olmak dileğiyle sağlıcakla kalın…

Ecz. Serkan Gül

 



Bu yazı 2766 defa okunmuştur.

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
HABER ARŞİVİ
HAVA DURUMU
GAZETEMİZ

Web sitemize nasıl ulaştınız?


NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI