Bugun...



“Yöneticiler ve Malikler Sorumludur”

Makine Mühendisleri Odası Elbistan Temsilcisi Türkmen Asansör Konusunda İlgilileri Uyardı

facebook-paylas
Tarih: 23-07-2018 20:16

“Yöneticiler ve Malikler Sorumludur”

MMO Elbistan Temsilcisi Hikmet Türkmen, ilçedeki asansörlerin güvenliği ve bakımının, zamanında ve tam olarak yapılmasının insan hayatı için büyük önem arz ettiğini söyledi. Konu hakkında kamuoyuna açıklamalarda bulunan Türkmen, “Asansörlerden yöneticiler ve malikler tam sorumludur” dedi.

Makine Mühendisleri Odası Elbistan Temsilcisi Hikmet Türkmen, geçtiğimiz günlerde Elbistan’da yaşanan asansör düşmesi ve büyük bir şans eseri can kaybının olmadığı kaza sonrasında ilgili ve yetkililer ile birlikte kamuoyuna bilgilendirmelerde bulundu. Türkmen önemli konu hakkında yaptığı yazılık açıkjlamada şunları söyledi:

“24 Haziran 2015 tarih ve 29396 sayılı resmi gazete yayınlanan Asansör İşletme, Bakım ve Periyodik Kontrol Yönetmeliği ile binalarımızda bulunan asansörlerin yıllık periyodik muayenesi tam anlamı ile yasallaşmış ve yasalar önünde bina yöneticileri ve kat malikleri bu konuda tam sorumlu hale gelmişlerdir. Bu tarihten sonra yeni binalar için daire tapusu alınmasında gerekli evraklardan olan belediye oturum izni için asansör yeşil etiket raporu zorunlu hale getirilmiştir.

Asansörünüzün bakımı yapılıyor ancak bilmediğiniz sesler asansörünüzde devam ediyor, bakımcınız nasıl bakım yapıyor? Evrakları tam ve eksiksiz mi? Bakım dışı eksiklik var mı? Kullanılan parçalar standarda uygun mu? Çıkan arızalar ile ilgili ve değişecek parçalar size bildiriliyor mu? Makine Mühendisleri Odası Elbistan İlçe Temsilciliği olarak yapmakta olduğumuz asansör kontrol faaliyetleri ile Elbistan ilçe sınırlarımız içerisinde bulunan mevcut asansörlerde ilgili standartların uygulanması ve eski asansörlerin resen kontrol yapılarak, asansöre eksik parçalarının taktırılması ve çalıştırılması ile insan sağlığı için kullanım şartlarının iyileştirilmesi sağlanmaktadır.

Son çıkan kanun ile apartman yöneticileri asansör kazalarında tam sorumlu hale gelmişlerdir ve bir kaza durumunda direkt yönetici olan kişiye sorumluluk binmektedir. Asansör bakım işi bir firmaya verilirken mutlaka firma ile yönetici arasında bakım sözleşmesi yapılmak zorunluluğu vardır. Bakım sözleşmesi olmayan firmaya bakım yaptırılması yönetmeliklere aykırı bir durumdur. Yöneticinin bakım firmasına işi verirken firmanın HYB belgesi, CE sertifikası evraklarının olup olmadığını sorması kendisinin ve firmanın menfaatinedir.

MMO olarak yaptığımız yıllık periyodik muayenelerde bina yöneticilerine bu bilgiler verilerek, eksik evrakı olan, bakım yapma yetkisi olmayan merdiven altı firmalar tespit edilip ilgili idarelere bildirilerek halkımızın can güvenliği korunmaktadır.

Elbistan bölgesinde özellikle yaşanan sıkıntıların başında apartmanların hızla artması ve apartman sakinlerinin apartmanda oturma kurallarına adapte olamaması gelmektedir. Apartman yöneticisi olan şahsın üstüne bu bağlamda bilmediği veya araştırmadığı pek çok sorumluluk binmekte, resmiyette hiçbir evrak olmasa dahi binadan sorumlu olan kişi apartman sakinlerinin beyanları ile sorumluluğu resmiyet kazanmaktadır. Bina ile ilgili herhangi bir iş, asansör veya kalorifer kazasında devlet karşısındaki muhatap bina yöneticisi olarak gösterilmektedir.

Yeni binalar sahiplerine teslim edilirken oturum ruhsatı ( daire tapusu için) alınması işlemi asansörlü binalarda, asansör yeşil etiket evrakı alınarak dosyaya eklenmesi zorunluluğu vardır. İlk tescili yapılmamış olan binalarda asansör kullanıma açılamaz. Tescil için yapılan testleri geçen ve ilgili yönetmeliklere uygun evrakları tam olan asansörlere yeşil etiket evrakı verilir. Yeni binanızda asansör yeşil etiketi bulunup bulunmadığını mutlaka sorgulamalı yoksa asansörünüzü kullanıma kapatmalısınız. Son yönetmelik ile asansör muayenelerinde 4 çeşit etiket kullanılmaktadır. Bu etiketler farklı renklerde olup asansördeki tespit edilen kusurlara göre kabin içine veya giriş dış kapı üstüne yapıştırılarak asansör kullanıcıları uyarılmaktadır. Kırmızı etiket: Asansörün kullanımı can ve mal güvenliği açısından sakıncalı. Sarı etiket: Asansörde tespit edilen uygunsuzluklara dikkat edilerek kullanılması ancak 60 gün içinde giderilmesi gereklidir. Mavi etiket: Asansördeki kusurlar kullanıma engel olmayıp hafif kusurlardır.

Tespit edilen kusurlar bir yıl içinde veya 48 ay içinde giderilmelidir. Yeşil etiket: Asansörde can ve mal güvenliği konusunda yönetmelik dahilinde herhangi bir kusur bulunmamaktadır anlamlarına gelmektedir. Detaylı bilgi almak isteyen ve muayenelerin nasıl yapıldığını merak eden ve öğrenmek isteyen vatandaşların Dr. Hasanbey Cad. No:46 adresinde bulunan oda bürosu ile iletişime geçmelerini rica ederiz.”








Etiketler :

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER GÜNDEM Haberleri

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
HABER ARŞİVİ
GAZETEMİZ

Web sitemize nasıl ulaştınız?


HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI YUKARI