Bugun...



EZO’nun Derdi YİNE ÇİFTÇİ

Başkan Bulut: “Çiftçi Emeğinin Karşılığını Almalı”

facebook-paylas
Tarih: 29-09-2020 21:59

EZO’nun Derdi YİNE ÇİFTÇİ

Elbistan Ziraat Odası (EZO) Başkanı Mehmet Ali Bulut, çiftçilerin hasadına başladıkları şekerpancarının taban fiyatının açıklanmasını ümitle beklediklerini belirterek, “Çiftçi emeğinin karşılığını almalı” dedi.

Elbistan Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Bulut da maliyet ve enflasyon oranındaki artışa dikkati çekti. Özellikle gübre ve ilaç fiyatlarında ciddi artışlar yaşandığını kaydeden Başkan Bulut, pandemi sürecinde üretimden vazgeçmeyen çiftçinin emeğinin karşılığını alması gerektiğini söyledi.

ŞEKER PANCARI ÇİFTÇİNİN VAZGEÇİLMEZ ÜRÜNÜ

Şekerpancarının, Elbistan çiftçisinin vazgeçmediği ürünlerin başında geldiğini bildiren Başkan Bulut, “Şekerpancarı, yıllardır Elbistan çiftçisinin vazgeçmediği bir üründür. 35 yıl önce üretime başlayan şeker fabrikasıyla birlikte çiftçilerimiz yoğun olarak pancar ekmiş ve ekmeye de devam etmektedir. O dönemlerde nisan ayında ödenen ‘pancar parası’ sadece çiftçi için değil ilçemiz ekonomisine genel anlamda büyük katkı sunmuştur. Birçok sektörü harekete geçirmesiyle ve Türkiye’nin de stratejik ürünlerinden biri olan şekerpancarının Elbistan’ımızdaki hasadı başladı. Bu yıl yaklaşık 32 bin dekar alanda pancar ekimi yapıldı. Fabrikanın alıma başlamasıyla birlikte çiftçilerimiz de zahmetli bir çabanın içerisine girdi. Ancak her yıl eylül ayı başında açıklanan şekerpancarı taban fiyatları hasat başlamasına rağmen henüz netlik kazanmadı. Aylardır verdiği emeğin karşılığını almak isteyen çiftçimizin gözü kulağı, devletimizin açıklayacağı rakamda” dedi.

BÖLGE ÇİFTÇİSİNİN EN BÜYÜK DAYANAĞI ŞEKER PANCARIDIR

Şekerpancarında maliyetlerin arttığını vurgulayan Başkan Bulut, “Bu yıl tüm dünya ile birlikte bir pandemi sürecinden geçiyoruz. Çiftçimiz, pandeminin başında her türlü riski alarak üretime devam etti. Tarlasında çalıştı. Gece gündüz demeden emek verdi; alın teri döktü. Şimdi karşılığını almanın zamanı geldi. Devletimizden, artan maliyetler doğrultusunda bir rakam belirlemesini istiyor. İşçilik, gübre ve ilaç başta olmak üzere girdilerde ciddi artışlar yaşandı. Bu artışlarla eşdeğer bir fiyat politikası açıklanmalı. Bizim beklentimiz 16 polar için ton başına en az 400 TL gibi bir rakam. Polar oranı yükseldikçe ton fiyatı da artacağı için çiftçimizin bu rakam daha yukarı çıkacaktır. Bölge çiftçimizin en büyük dayanak noktası pancar. Bundan sonra satacağı bir şey yok. Gelecek yılını planlaması, önünü görmesi için kazancının da iyi olması gerekiyor. Pandemide bir kez daha anlaşıldığı bir ülke üreten insanların sırtından yükselir. Biz de ülkemizdeki milyonlarca insanın sofrasındaki bulguru, unu, makarnayı, şekeri ve bunun gibi birçok ürünü üretmek için varız. Çiftçimizin sesine kulak verilmeli ve beklentileri karşılayacak bir fiyat açıklanmalı” ifadelerini kullandı.




Kaynak: HASANAKİ




Etiketler :

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER GÜNDEM Haberleri

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
HABER ARŞİVİ
GAZETEMİZ

Web sitemize nasıl ulaştınız?


HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI YUKARI