Bugun...



Ya TOKİ Ya Yerinde Dönüşüm

Yerinde Dönüşümde Mağdurlar Birini Tercih Edecek

facebook-paylas
Tarih: 18-07-2023 23:01

Ya TOKİ Ya Yerinde Dönüşüm

Elbistan’da, depremzedelerin kendi ev ve işyerlerini yapabilmeleri amacıyla hayata geçirilen Yerinde Dönüşüm projesi kapsamında Yapım ve Dönüşüm Ofisi hizmete başladı. Mağdur vatandaşlar kendilerine sunulan iki seçenekten birini tercih edecek.

                Başvuruların başladığı ilk günde; en çok talebin kırsal mahallelerden geldiği öğrenildi. Tüm hak sahipleri, TOKİ’nin yaptığı konutlarla Yerinde Dönüşüm projesinden birini seçecek. Daha önceden hak sahipliği başvurusu yapıp da karar değiştirenlerin izleyeceği prosedürler kısa süre içinde belli olacak.

                Elbistan’da, "Yerinde Dönüşüm" projesi çerçevesinde hizmet verecek olan Yapım ve Dönüşüm Ofisi, Hükümet Konağı bahçesinde açıldı. Hibe ve kredi desteğinden faydalanmak isteyen hak sahipleri Yapım ve Dönüşüm Ofisi'ne müracaat edebilecek ve projeye başvurularını ise e-Devlet üzerinden yapabilecekler.

Yapım ve Dönüşüm Ofisleri şu görevleri üstelenecek:

"Yerinde Dönüşüm projesine başvuruları alacak. Vatandaşın her türlü talep ve önerilerine cevap verecek. Hak sahipliğinin belirlenmesine karar verecek. Salt çoğunluğu gerçekleşen inşa öncesi süreci kontrol edecek. Hazırlanan projelerin uygunluğunu denetleyecek. Vatandaşın talebi doğrultusunda tip projeler hazırlayacak. Vatandaşın mağdur olmasını önleyecek tip sözleşmeler hazırlayacak. Hak ediş süreçlerine göre ödemelerin yapılma takvimini takip edecek. Ruhsattan iskan sürecine kadar bütün imar ve inşa faaliyetin adım adım denetleyecek.”

Yıkık, ağır ve orta hasarlı yapıların malikleri projeden faydalanabilecek. Fay hatları üzerinde, dere yataklarında, sıvılaşma olan zeminlerde bulunan hasarlı yapıların yerinde dönüşümü merak ediliyordu. Risk taşımadığı için imara kapatılmayan bölgelerdeki hasarlı yapıların bu projeyle dönüşümü mümkün. Hazine taşınmazları üzerinde işgalci olan hasarlı yapı sahipleri ise projeden faydalanamayacak.

Maliklerin hisseleri oranında salt çoğunluğu (yüzde 51) ile bir müteahhitle anlaşması halinde uygulamalar başlayacak. Ruhsat işlemleri ilk aşamada bakanlıkça yürütülecek, talep edilmesi halinde tip proje veya tip sözleşme desteği verilebilecek. Maliklere verilecek bağımsız bölüm dağılımı, hak sahipleri ve müteahhit tarafından SPK'ya bağlı lisanslı kuruluşlara hazırlatılacak değerleme raporu esas alınarak düzenlenen sözleşmede belirtilecek.

Bir hak sahibine sadece 1 konut ve 1 işyeri için hibe verilecek. Hibe tutarı konut için 500 bin TL, iş yeri için ise 250 bin TL olacak. Konutlar için evin metrekaresine göre 500-800 bin TL arasında, işyerleri için de yine metrekaresine göre 250-500 bin TL arasında kredi kullanılabilecek. Hak sahiplerinin gelir düzeyi ve kredi puanlarına bakılmaksızın kredi kullandırılacak. Geri ödeme, 2 yıl ödemesiz toplam 10 yıl vade ile faizsiz olacak. Konut ve iş yeri sahipleri ikisi için de ayrı ayrı kredi alabilecek.

 




Kaynak: HASANAKİ




İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER GÜNDEM Haberleri

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
HABER ARŞİVİ
GAZETEMİZ

Web sitemize nasıl ulaştınız?


HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI YUKARI