Bugun...



Yazık! Sigortada PARA Etmedi!

Elbistan ve Bölge Çiftçisine Bir Darbede Sigortadan

facebook-paylas
Tarih: 26-09-2018 10:24

Yazık! Sigortada PARA Etmedi!

Elbistan Ziraat Odası Başkanı (EZO) Mehmet Ali Bulut, kuraklıktan sonra Elbistan ve bölge çiftçisine bir darbede tarım sigortasından geldiğini ifade ederek, “Çiftçilerimiz kuraklık sigortasından faydalanamadı raporu yayınlandı. Burada bir çelişki var” dedi.

                EZO Başkanı Mehmet Ali Bulut, kuraklığın yanı sıra tarım sigortaları karşısında Elbistan ve bölge çiftçisinin bir kez daha mağdur olduğunu ve zor durumda kaldığını ifade ederek kamuoyuna yaptığı açıklamasında şunları söyledi:

                “Tarsim  sigortası meyve  ağaçlarından sonra hububatta da kuraklık, dolu afet sigortası uygulaması getirdi. Ancak hububatta bölgesel uygulama yapılıyor. Yani meyve ağacı gibi parsele sigorta yok hatta mahalle veya köy bazlı alınmıyor. Bölgesel bazlı alınıyor. bazen Tarsim bazen çiftçi mağdur oluyor.

 Bu sene çiftçinin mağdur olduğu gibi bölgemiz Elbistan’ı göz önüne aldığımız zaman Elbistan’ın doğusundan batısı kuzeyinden güneyi 80 km yani iller arası kadar arazi mesafesi var artı Elbistan’ın 1100 rakım yerleri de var 1400 rakımlı yerleri de var hal böyle olunca 2 milyon 500 bin dekar araziye sahip büyük ova statüsünde olan bölgemizde yağışlarda dengesiz yağıyor o zaman bölgenin bir ucu yağışı fazla alıyor diğer ucu az yağış alıyor yağış az alan bölgede kuraklık yaşanıyor yine 2018 de olduğu gibi Elbistan Kaymakamının Başkanlığın da ilgili kurumlar 13 mahallede kuraklık raporu tuttu çiftçilerin tarım kredi borçları ertelendi. Ancak 21.09.2018 tarihinde Tarsimin açıklamasında hububatını sigorta yaptıran çiftçilerimiz kuraklık sigortasından faydalanamadı raporu yayınlandı. Burda bir çelişki var.

 Elbistan da devletin kurumları 13 mahallede hemde kıraç arazinin yarısından fazlasında kuraklık var diyor devletin diğer  bir kurumu  Elbistan’da kuraklık yok diyor. Tarsimin bu çelişkili raporu karşısında çiftçilerimiz şok oldu başta tarsim bölge müdürlü olmak üzere ilgililer bu çelişkili raporu tekrar gözden geçirmeli gerek Tarım Bakanlığı gerek siyasiler sesimize kulak vermeli bölge milletvekillerine sesleniyorum havanda su döğmeyin halkın sesine lütfen kulak verin biz oda olarak Bölge Milletvekillerimize Tarsim ilçemizde % 40 ın üzerinde kuraklıktan zarar ziyan olduğu halde sigorta yaptıran çiftçilerimize her hangi bir ödeme yapmadı. Tarsim genel müdürlüğüne ve Tarsim bölge müdürlüğüne sıkıntılarımızı rapor halinde bildirdik.

Tarsim sigortası Elbistan için bölgesel değil parsele dayalı sigorta yapması parsele dayalı olmasa bile mahalle veya köye dayalı Tarsim sigortası sistemini uygulamaya koyması gerekir.”




Kaynak: HASANAKİ




Etiketler :

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER GÜNDEM Haberleri

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
HABER ARŞİVİ
GAZETEMİZ

Web sitemize nasıl ulaştınız?


HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI YUKARI