Bugun...



Elbistan Tarihine Akademik Miras

Elbistanlı Prof. Dr. Abbas Ketizmen’den Elbistan Gravürleri

facebook-paylas
Tarih: 29-04-2020 23:57

Elbistan Tarihine Akademik Miras

Elbistan’ın yüz akı akademisyenler arasında yer alan Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abbas Ketizmen, Elbistan Tarihine ışık tutacak bir akademik çalışmayı Elbistan Tarihine armağan etti. “Elbistan Gravürleri” adını taşıyan bu büyük ve önemli çalışma eşsiz bir sanal müze olma özelliğini de taşıyor.

Daha önce başarılı çalışmaları ile dikkatleri üzerinde toplayan Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abbas Ketizmen, Cengiz Aytmatov Sanat Albümündeki 3 eseriyle, ülkemizden yer alan tek ressam olarak takdir toplamıştı.

Abbas Ketizmen, bölge için de bir ilk olacak Elbistan Gravürleri resim çalışmalarına başladı. Elbistan Gravür illutrasyonları, Ketizmen’in babasının adını taşıyan “Tarihi Elbistan evi, Nakibzade Münir Ağa Konağı Etnografik Sanal Müzesi”projesinin temel görsellerini oluşturacak.

Sanat alanındaki uluslararası kariyerinin yanında bilim alanındaki incelemeli patent, inovasyon projeleri ve çalışmalarıyla da ödüller almış ve başarılara imza atmış bir akademisyen olan Abbas Ketizmen, diğer yandan Gazi Üniversitesi Teknoparkındaki MB Ketizmen Ltd. AR-GE kuruluşuna ait bu projenin de yürütücüsüdür. 

Bölge içinde bir ilk olacak Elbistan Gravürleri resim çalışmaları, bu sanal müze projesindeki uygulama yöntemiyle kendi türünde de bir ilk ve bütünüyle inovasyon niteliği taşımaktadır.. Açıklamalarına göre; herhangi bir destek talebinde bulunulmadığı ve tamamını kendi öz kaynaklarıyla bütçelendirdiği bu kapsamlı projede, Elbistan gravür resimleri, informatik bilgi kaynaklarının en önemli görsellerini oluşturmaktadır.

Ketizmen, gravür  illustrasyonunda; 1400'li yılların başında Dulkadiroğlu Beyliği döneminde, Nakibul Eşraf Ailesinden Es Seyyid Nurullah Çelebi'nin Elbistan'a daveti de tasvir edildiğine dikkat çekti. Bir diğer resimde ise uygulamada herhangi bir simgeye dokunulduğunda, sanal ortamda açılan ( köprübaşı tablosundan) detaylar görüleceğini kaydetti.

Prof. Dr. Ketizmen, çalışmalar hakkında yaptığı akademik bilgilendirmelerde şunları dile getirdi:

“XV. yüzyılda Avrupa’da gelişen gravür sanatı, tarihi bilgi, belge ve kaynaklarının çok önemli görselleri oluşturmaktadır. Gravür, geçmiş zamanlardaki hayat izlerinin, kültürün, yaşam, mekân ve öykülerin belirgin özellikleriyle ve duygularıyla göz önünde canlandırılması ve zamanına uyumlu olarak resmedilmesidir. Geçmişten geleceğe tarihi dokuyu betimleyen en önemli sanatsal eserler olarak bilinmektedir. Bir resmin gravür tarzında resmediliş şekliyle betimlenmesi ise tarihi değer etkisini yansıtması bakımından önemlidir.

Elbistan Gravür resimleriyle görsel kaynağına erişilemeyen tarihi bilgi, öykü ve olaylar zaman ve mekâna en uyumlu ve doğru biçimde resmedilmektedir.

Elbistan için 1400-1900 yılları arasındaki 500 yılın değerlendirileceği gravür tasarımları, Elbistan tarihi ve kültürüne dair, değerlerin, otantik, endemik varlıkların ve mitolojik öykülerinde yer aldığı özgün tasarımlardan oluşmaktadır.

Çalışmalar ve pano taslakları, gravür eskizleri niteliğinde olup, orijinalleri ayrıca yeniden üretim tekniğiyle ve gravür aslına uyumlu olarak 140x200 cm boyutunda, hiperrealist uygulama ile tuval üzerine de resmedilecektir. Büyük boy çalışmalarında, akrilik ve yağlı boya teknikler kullanılacaktır, Fantastik-realist tarzda panoramik ve detay görselleriyle hazırlanmaktadır. Büyük boyutlu panoda yüzlerce detay ve figür yer almaktadır.

Tamamlandığında sanal ortamdaki müze panosundaki her öykü ve tasarımın içindeki her bir alan veya figür üzerine dokunulmasıyla ona ait informatik bilgilerle donatılmış büyük boyutlardaki yeni bir görsel açılacaktır. Bu yeni görselde tekrar yeni figürler ve öykülerden oluşan daha detaylı tablo görselleri açılacak şekilde projelendirilmiştir( Ek resimde, numaralandırılmış illüstrasyon örneğinde olduğu gibi)”




Kaynak: HASANAKİ




Etiketler :

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER GÜNDEM Haberleri

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
HABER ARŞİVİ
GAZETEMİZ

Web sitemize nasıl ulaştınız?


HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI YUKARI