Kadersiz Şehir Elbistan’ı Çevre Felaketi Esir Aldı!
“Şekerli Zehir” Felaketine 3.5 Milyon TL Ceza
Küçük Kıyamet 6 Şubat 2023 Depremlerinde Merkez konumda yer alan Elbistan’ın kadersizliği bir türlü bitmiyor. Aşırı yağışlarla amansız bir mücadele yaşayan Elbistan halkı, son olarak Mutlucan Elbistan Şeker Fabrikasının havuz patlaması sonucu çevre felaketi ile bir kez daha karşı karşıya geldi.
Yıllar önce Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi KASKİ’ye ait su ve ilaç depolarının patlaması ile 50 bin kişi zehirlenerek büyük bir felaketin yaşandığı Elbistan, acıların ve kötü kaderin merkezi olmaya devam ediyor. 6 Şubat 2023 Depremlerinde merkez konumunda olan Elbistan adeta yerle bir olurken, can ve mal kaybının telafisini kapatmak ne yazık ki mümkün olmadı.
Ağır kış şartlarının yaşandığı ve rekor seviyede yağan kar ile birlikte tarihi soğuklar ve yaşam mücadelesi içine giren Elbistan, yoğun ve özverili çalışmalarla normale zorda olsa döndü. Birçok kampanya döneminde Ceyhan Nehrine boşaltılan Mutlucan Elbistan Şeker Fabrikasının atıkları yüzünde Kutsal Nehir adeta katledilirken, alınmayan önlemlerin ve tedbirsizliklerin cezasını yine Elbistan halkı ve on binlerce balık ve tatlı su canlıları ödedi.
“Kadersiz Şehir” yakıştırması yapılan, tarihi ve unutulmayacak büyük acılara sahne olan “Fekaketistan & Elbistan”, A Termik Santralinin zehir yağmurlarını yağdırması da bu “Yakıştırılan Kadersizlik” iğretisine ayrıca ev sahipliği yaparak yıllardır insani dramları sahneledi.
Derken yine Elbistan Şeker Fabrikası ve yine çevre felaketi deprem şehri Elbistan’ı etkisi altına aldı. Bir kısım insanların özelleştirilmesi ile adeta göbek attığı, bir kısım insanların ise hayır diye karşı çıktığı devir sonrasında Mutlucan Elbistan Şeker adını alan dönemin örnek fabrikasında, gerek tedbirsizlik, gerek ön görememe gerekse ihmaller yüzünden su birikim havuzu patladı, binlerce ton kirli ve kimyasal karışımlı su Elbistan Ovasını bir güzel suladı, hem de kış ortasında.
Akarsu Cenneti; “Felâketistan & Elbistan” ise bu sulu ortamdan yine faydalandı doyasıya!.. Caddeler, yollar, binalar su altında kaldı. Özellikle çileyi kader eyleyen binlerce depremzede Elbistanlı aile, 2 yıl geçmesine rağmen yaşamak zorunda kaldıkları konteyner kentte zehirli atık su ile olimpiyatlara hazırlanırcasına mücadele etti çamur derya ile. Ev yok, geçim derdi var. Para yok, yoksulluk var. Mutluluk yok çile var. Çile depremzede çile yani.
Evlerinin önünü bile temizlemekten aciz olan şahsiyetlerin, yüzbinlerce ton karın bir gecede Elbistan Belediyesi tarafından temizlenmesini beklemesi gibi absürt davranışlar kış dönemine damga vurdu. Allah’ın nimetini bereketini görmekten aciz kalanların, “Rahmet yağdı hamdolsun” duasını aklına bile getiremeyen inancı bütünlerin hevesleri kursağında kalırken, konteyner kentte yaşanan ekstra çileye yine Elbistan Belediyesi ve tüm personeli müdahale ederek, vatandaşlarla iş birliği içinde yaşanan kara talihe(!) başarıyla meydan okuyarak mücadele ettiler.
Yaşanan bu kaderler Elbistan’ın çilesine çile eklerken Mutlucan Elbistan Şeker Fabrikasına yaşattıkları bu çevre felaketi nedeniyle Elbistan Belediyesi tarafından 3.5 milyon TL ceza kesildi. Yani “Zehir Seli” 3.5 milyon TL bedel ödenmesine neden oldu. Elbistan’a “Felâketistan” diyebilmiş olmanın memnuniyetsizliği ile “Çile Elbistan Çile” sözü kadersizliğe yakışan bir ifade olsa gerek. Ceyhan’a dökülen atık sular ile suların zehirlenmesi, on binlerce balığın ve canlının ölmesi, kömür kullanımı ile bölgeye oksijen yerine zehir solutması, ağır kokusu ile bölge insanını parfüm manyağı yapmasının yanı sıra istem ve arzu dışı gölet taşması ile yaşatılan ağız ceza Elbistanlının alnına yapıştı kaldı, birçok kadersiz yakıştırmalar gibi.
Çarşamba’yı sel alır da, Kadersiz Şehir Elbistan’ı Çevre Felaketi esir almış çok mu? “Şekerli Zehir” manşeti atılan bu korku zincirinde, “Şekerli Zehir” Felaketine 3.5 Milyon TL Ceza çok mu?