Bugun...


Faruk Tamer

facebook-paylas
ELBİSTAN NEDEN İL OLMALI? Mutlaka Okuyun, Okutun ve Hafızalarınıza Kazıyın!..
Tarih: 07-09-2023 21:31:00 Güncelleme: 07-09-2023 21:31:00


ELBİSTAN NEDEN İL OLMALI? Elbistanlılar ve Elbistan’ı Sevdiğini ifade edenler bu yazıyı mutlaka oyun ve okutun. Tespitleri hafızalarınıza kazıyın.

Özde değil özde Elbistan sevdalısı olarak tanınan ve sevilen bir kişiliğe sahip olan Faruk Tamer, “ELBİSTAN NEDEN İL OLMALI?” sorusuna inanılmaz gerçeklerle yanıt verilen, İL olmanın gerekliliğini tek tek ortaya koyan Eğitimci / H. Osman Yalçın’ın bir TV programı sonrasında kaleme aldığı yazısını kamuoyu ile paylaştı. Faruk Tamer’in çarpıcı ve gerçeklere sayalı “Elbistan Neden İL Olmalı” alıntı yazısını mutlaka okuyun ve okutun.

İşte Eğitimci-Yazar H. Osman Yalçın’ın söz konusu çarpıcı analizi:

“Olmadı Sayın Ahmet Hakan, yakışmadı değerli konuklar Abdülkadir Selvi ve Hakan Bayrakçı... İki günde unuttunuz memleketimi, üzdünüz bizi.

Dün akşamki yayınınızda, İl olmak için bekleyen ilçeleri sıraladınız ama yüz yılı aşkın süredir, il olmayı bekleyen Elbistan’ın adını bile anmadınız. Hiç birinizin aklına bile gelmedi #ELBİSTAN. Neden il olmayı bekliyor, neden haklın böyle bir beklentisi var?  Anladım ki hiçbir fikriniz yok. Çünkü Elbistan sahipsiz, Elbistan hep siyasi çekişmelerin kurbanı olmuş. Kimse Elbistan'ın derdini, ihtiyaçlarını anlatmamış, anlatamamış.

                O halde, kulak verin de tüm siyasi çekişmelerden ari olarak kendimce izah etmeye çalışayım ELBİSTAN neden il olmayı istiyor ve hak ediyor.

                - Daha birkaç ay öncesine kadar Balkanlar’da, Arap Yarım Adası’nda ya da Orta Asya’da bulunan bir ülke sanılan ancak 6 Şubat tarihinde adını tüm dünyaya asrın felaketi olarak duyurduğu, keşke hiç duyulmasaydı dediğimiz, üst üste ve yüzeye bu kadar yakınlıkta olmaz denilen 7.6’lık depremin merkezidir ELBİSTAN.

                - Deprem üssü olmasına rağmen, depremin adını bile iline kaptıran sahipsiz bir yerdir ELBİSTAN.

-Şehrin yeniden yapılandırıldığı, adeta baştan kurgulandığı şu günlerde, üstelik önümüzde DÜZCE örneği varken, “Şimdi değilse ne zaman?” diyenlerin memleketidir ELBİSTAN.

                - Depremden dolayı evi ve işyeri yıkılan kişilerin, il vasfının kazandırılması ile yeni iş ve aş imkanları olacağı umudunu besleyenlerin memleketidir ELBİSTAN.

                - İl merkezine 150 Km uzaklıkta, 150 Bin nüfuslu bir şehirdir ELBİSTAN.

                - Deprem yaralarının dahi 150 Km öteden sarılmaya çalışıldığı bir yerdir ELBİSTAN.

                - Hastaların şifa aramak için, ilini değil de daha yakında olan Malatya’yı tercih ettiği yerdir ELBİSTAN.

                - Türkiye’nin 4. Büyük ovasıdır ELBİSTAN.

                - Türkiye’nin 2.795 Mega Watt elektrik ihtiyacı karşılansın diye, çevre köylerdeki arazilerin küllerle kaplı olduğu, gırtlak ve akciğer kanserinin Türkiye ortalamasının çok üstünde olduğu bir yerdir ELBİSTAN.

                - İl olmak istedi diye, azar işiten tek ilçedir Elbistan.

                - Türkiye’nin en büyük “NE MUTLU TÜRKÜM” yazısı bulunan Şardağı’nın eteğindedir ELBİSTAN.

                - 138 Sene Dulkadiroğlu Beyliği’ne başkentlik yapmış kadim bir şehirdir Elbistan.

                - 2 Şubat 1909 tarihinde Osmanlı Devlet’ine il olmak için, "Elbistan kazasının büyüklüğünden ve vilayete uzaklığından dolayı muamelatta (yapılan işlerde) müşkülat (zorluk) çekilmesinden bahisle mücavir (çevre, yakınlarındaki) kazaların ilhakı (katılımı) ile Elbistan'ın livaya (vilayetliğe) tahvili (çevrilmesi) ve Efsus (Afşin) nahiyesinin de kaza haline getirilmesi talep olunduğundan Halep vilayetince bu husustaki mütalaanın bildirilmesi" talebi ile başvurunun yapıldığı yerdir ELBİSTAN.

                - 1993 yılında başbakan Süleyman Demirel'in, muhtarın ceketini imzalayarak "Elbistan il oldu" yazdığı, yıllarca siyasiler tarafından il olma vaadiyle oy toplanan yerdir ELBİSTAN.

                - 1991,1995,1996, 2000, 2016 ve 2021 yıllarında il olmak için meclise tekliflerin sunulduğu yerdir ELBİSTAN.

                - Adana’nın ilçesine ismini veren, 509 km uzunluğundaki, Ceyhan Nehrinin doğduğu, merkezinde bu denli büyük bir nehrin doğduğu tek yerdir Elbistan.

                - 350 Sayfalık “Elbistan’ca Sözlüğü” bulunan tek ilçedir ELBİSTAN.

                - Bağlı olduğu ilden Coğrafi Bölge olarak farklı, kültürel olarak konuşması, kılık kıyafeti ve yaşam K. Maraş ile çok farklı olan, kendine özgü kültürü ve yaşamı olan, yüzlerce yıllık bir şehirdir ELBİSTAN.

                - Çocuklara verilen isimler de farklıdır mesela. Maraş’ta hemen her ailede bir Ökkeş varken, Elbistan’da çok nadir kullanılan bir isimdir.

                - Sadece Elbistan otobüslerinin güzergahında olan bir yerdir ELBİSTAN.

                - Uçakla ulaşım için Kahramanmaraş değil, daha yakın olan ve ilçe merkezine servislerin olduğu Malatya Havalimanı’nın (120 KM) kullanıldığı yerdir ELBİSTAN.

                - Özellikle gurbetçilerin geldiği dönemde, Malatya’ya inen uçakların en az %25’i dolduranların, nüfusunun 2-3 katı yurt dışında yaşadığı için, açıldığında doğrudan uluslararası havalimanına sahip olacak yerdir ELBİSTAN.

                - Her yıl lise sınavında Türkiye birincisi çıkaran, üniversite sınavlarında ilk yüzde, ilk binde onlarca öğrenci çıkaran yerdir ELBİSTAN.

                - Dünyanın birçok ülkesinde yerel yönetimlerde görev almış, dünyanın sayılı üniversitelerinde hocaları bulunan TR’de Rektörleri, onlarca Profesörün ve bilim insanın doğup büyüdüğü, daha birkaç sene önce ilk fakültenin açıldığı üniversiteden yoksun bir yerdir ELBİSTAN.

                - Zaten il olacak diye, Ekinözü ve Nurhak kazalarının 1990 Yılında ilçe yapıldığı yerdir ELBİSTAN.

                - Ekinözü, Nurhak, Afşin, Göksun ile 350 Bin nüfuslu bir İLDİR ELBİSTAN.

Sonra olarak depremden birkaç gün sonra @Ekoturktv 'de paylaştığım hislerimi yansıtan videoyu paylaşmak isterim.”

Saygılarımla. Eğitimci / H. Osman Yalçın



Bu yazı 852 defa okunmuştur.

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
HABER ARŞİVİ
GAZETEMİZ

Web sitemize nasıl ulaştınız?


HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI