Bugun...


Cahit GÜNAY

facebook-paylas
5. ULUSLARARASI TÜRK DÜNYASI ŞİİR MÜZİK FESTİVALİNDEN (Kendime Notlar 18)
Tarih: 03-03-2020 22:18:00 Güncelleme: 03-03-2020 22:18:00


5. ULUSLARARASI TÜRK DÜNYASI ŞİİR MÜZİK FESTİVALİNDEN (Kendime Notlar 18)

Karaisalı'nın buram buram türkü kokan topraklarında, zaman dostlukların yeni oluşumlarına şahitlik etse de, eski dostlukların yüreklerimizde bıraktığı hoş seda kırıntıları da sohbetimize misafir olarak dâhil oluyordu. İşte tam da, vakit o vakit. Türk milletine Mehmet Emin Resulzade geleneğinden gelerek, “Sen Türk olduğunu unutsan da, düşman asla unutmaz” diyen Ebulfez Elçibey'in, Türk milletine emaneti, öğretmen Mara Hanımın eşi, hukukçu, doktor, milli sporcu ve bankacı olan üç yiğidin babası diş hekimi, şair, edebiyatçı, gazeteci kimliğinin yanında aldığı onlarca eğitici kurslar ödüller ve yazdığı kitaplar ile Elçibey hükümeti döneminde yüklendiği büyük sorumluluklarla da kendini ispatlamış bir devlet adamı olan kıymetli büyüğümüz Zalimxan. Mammadli, Azerbaycanlı dostlarımızın da dediği gibi yadımıza düştü, çınlattık kulaklarını...

 Zalimxan Mammadli:

1957 Gürcistan'ın Gardabani ilinin Kosali köyünde doğdu ve hâlâ aktif olarak, şiirlerimize de:

 "Osman Ahmetoğlu sundu barışı

Zalimxan Mammadli, aldı yarışı

Yiğit dolu yerin her bir karışı

Borçalı Türk yurdu diyer sevirem

 

Saraçlı Kamandar kükredi burda

Kosalının sazı duadır kurda

Şaire güfteden cenneti sorda

Borçalı Türk yurdu diyer sevirem

 

Gürcüstan içinde tarih akıyor

Tarih dıramıyla bizi yakıyor

GÜN- AY'ım geçiyor dilim şakıyor

Borçalı Türk yurdu diyer sevirem" şekli ile konu olan Borçalı Türklerinin, dernek başkanlığını sürdürmektedir. 1996 yılında Azerbaycan Qerb (batı) üniversitesinin Uluslararası politika ve ekonomi bölümünden siyaset bilimcisi olarak mezun olmuş.

1988 yılında Azerbaycan Ulusal kurtuluş hareketinin öncülerinden, Azerbaycan Halk Cephesi başkanı Ebülfez Elçibey'in muavini, yüksek parlamento başkan, yardımcısı,  KXCP yüksek kurulumunun başkanı, dış politikalardan sorumlu başkan yardımcısı.

1995-1998 yılında ABD’ni “Uluslararası Meridian Merkezinde, "Polonyada Marek Navitski okulunda siyasi ve seçim teknolojileri üzerine kurslarda bulunmuş, birçok Uluslararası sertifika sahibi. Ülkede özgür basının gelişmesi için çok büyük emekler harcayarak, birçok gazete ve dergilerde de editörlük ve yazarlık yapmış. 1992-93 yılında Bakü'nün Hatai ilçesinin icra kurulu başkanı sıfatı ile çalışmalarını Hocalı ve Karabağ'da yaşanan katliamlar başta olmak üzere milletimizin nerde acısı varsa orada sesi olmuş, "Hocalı kurbanlarının hatırasına”, “Anne harayı” abidesinin inşasını sağlarken "Karabağı kurtaralım" başlığı adı altında ise Karabağ için yurt içi ve yurtdışında kamuoyu oluşumunu sağlamıştır. Ulusal ordu kurulması aşamasında üstün hizmetlerinin yanı sıra belediyecilik noktasında da bölgede birçok ilklere imzasını atmıştır.

"Genç Zekiler Okulunun" kurulmasını sağlamış, Gürcistan’da soydaşlarımız içinde büyük lobiler oluşturmuştur. 1992, 2002 Azerbaycan Sambo federasyon başkanlığını da yaprak Azerbaycan'ın bu alanda ilk Avrupa şampiyonluğunu kazanmasına da vesile olmuştur.

1998 de ABD’nin Uluslararası bilim, sanat ve endüstri akademisinin üyesi seçilmiş. 2002’de ülkenin özel beden eğitimi ve spor adamı unvanını almıştır. 26 Temmuz 2009 Gürcistan’ın Dnanisi ilinin Armudlu yaylasında İlk kez Elat bayramının kutlanılmasının alt yapısını oluşturmuş.

2017 Gürcistan’ın Cumber Lejava adına Uluslararası akademisinin akademik adamı seçilmiştir. 2018’de kendi çabaları ile Bakü'nün kurtuluşundaki üstün hizmetleri ile tanınan, adına türküler söylenen Enver Paşa'nın kardeşi, Kafkas İslam orduları komutanı, Nuri Paşa’nın heykeli ile birlikte yine kendi maddi destek ve özel çabaları ile 2018 de çalıştığı hastanenin bahçesinde ‘Karabağ İstiklal Parkı’nın yapımını sağlamıştır.

2018 Uluslararası Türk kültürel organizasyonu "Türksoyun" ev sahipliği ile Ankara, Eskişehir ve Bursa’da Borcalı’nın tanıtım programlarının yapılmasına sebep olmuştur. 2012 Dünya Azerbaycanlılar Kongresinin yönetim kurulu üyesi de olan büyüğümüz Azerbaycan'ın gelecek yüzü olma umudunuzu muhafaza ederek son seçimlere "Gelecek güzel olacaq!" sloganı ile milletinin temsilciliğine aday olmuş, lakin bölgedeki seçimlerde yaşanılan olaylar nedeni ile seçim sonuçları iptal edilerek ileri bir tarihte yapılmasına karar verilmiştir. Yeni seçimlere de; "Şerefli geçmişimiz aydın geleceğimizin teminatıdır" ve "Bu yol zafere kadar devam edecek" Sloganları ile hazırlanan Zalimxan Mammadli'ye Türkiye'den bir kardeşi olarak diyorum ki:

"Bir defa yükselen bayrak bir daha inmez" sözünü en iyi bilenlerdensiniz. Bilesin ki sen bizim Azerbaycan'da yükselen bayrağımız, yüreğimizde sevdamız ve inanıyoruz ki Turan'ın bir parçasısın.

Gün senin, zaman senin olmaya bilir, Ama zaman sana o günü mutlaka getirecektir, getirmeli. Başarılar diliyorum, Ebulfez Elçibey'in emaneti kıymetli büyüğüm.

 

Yine yazı dizimizin bu bölümünün sonlarına yaklaştığımızda, yazdıklarımı beğeni ile okuduğunu bildiğim şair, yazar, Türkiye'nin TRT denetimli sunucularından Kıymetli dostum Nevra Çağlayan hanımefendinin annesi, sevda bahçesinin nadide edebiyat çiçeklerinden birinin daha topraklarımızın mahremiyetine sığınmış olmasının verdiği burukluk ile elime aldığım kalem; eşinin hâkim oluşu nedeni ile yurdumuzun bütün bölgelerinin ekmeğinin suyunun lezzetine varmış bir Çukurova çocuğu olarak, Şühedaların, bu topraklar için canını seve seve vermiş olmasının manevî kutsallığının idraki ile onlara duyduğu minneti mısralarında buram buram hissettiren, başta "Türk Yurdu" dergisi olmak üzere birçok dergiye şiirleri ile misafirlik etmiş, ayrıca "Annem ve Ben" gibi okumaktan müthiş haz duyduğum kitabın iki güzel kaleminden biri olarak karşımıza çıkan güzel yürekli, Atatürkçü bir cumhuriyet kadını;

 

"İstersen kabrime dik pembe güller

İstersen tarumar eylesin seller

İstersen matemin tutsun yâd eller

Ne çıkar ben artık öldükten sonra

 

Arkamdan deme ki bir gün gelmedi

Erenler bağından bir gül dermedi

Dostlar meclisine hiç giremedi

Ben girmek isterim öldükten sonra

 

Okşamadı yüzümü baharın yeli

Silmedi gözyaşım bir canan eli

Ağlarım kendimi bildim bileli

Ben gülmek isterim öldükten sonra

 

Aşkın ile coşar coşar inlerim

Senin ile dolu geçer günlerim

O nur yüze kavuşmaktır emelim

Ben görmek isterim öldükten sonra"

gibi onlarca şiirleri ile birlikte çok sevdiği yavrularını da vatanına emanet ederek giden, Yekta Çağlayan anneye, hocamıza ve Elbistan'ın gülü, 1973 yılından bu güne kadar, birçok bölge insanının evlerinde, gönüllerinde, hayallerinde hatıraları olan, 73 yılında kurduğu iş yerinin ismi ile tanınan "FOTO 73" gazeteci Cevdet Temel ağabeye, Allah’tan rahmet, tüm edebiyat ve sanat dostlarına da baş sağlığı diliyorum.

Cahit GÜNAY Şair-Yazar & Gönül Elçisi



Bu yazı 6202 defa okunmuştur.

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
HABER ARŞİVİ
HAVA DURUMU
GAZETEMİZ

Web sitemize nasıl ulaştınız?


NAMAZ VAKİTLERİ
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI